Haber Sitesi

Sayfa Adresi : https://www.sahilhaber.com/haber-detay/131_ikiz-olum

TÜRKİYE

Tümü

İKİZ ÖLÜM

(14 Ay, 17 Gün önce) 28 Yorum
İlimizin önemli Dağcı kulüplerinden Uzungöl Doğa Sporları ve Adrenalin Kulübü (UDSAK) deprem bölgesinde AFAD gönüllüsü olarak Arama Kurtarmaya katılmıştır.

Türkiye deprem faciası ile sarsıldığı 6 Şubat günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sabah 04.17'de yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı. Bu depremin ardından saat 13.24'te ikinci bir deprem daha yaşandı. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7.6 olarak kaydedildi.

Türkiye’nin her tarafından depremzedelerin yardımına koşan bir çok Arama Kurtarma ekipleri AFAD koordinasyonu bünyesinde bölgede Arama Kurtarma yapmıştır. Dünyanın her yerinden Arama Kurtarma ekipleri bölgeye gelerek kurtarmalara destek vermiştir. Maden içsilerimizin tecrübeleri ve kendilerine has yöntemlerle büyük işlere imza atmıştır.

İlimizin önemli Dağcı kulüplerinden Uzungöl  Doğa Sporları ve Adrenalin Kulübü (UDSAK) deprem günü 6 Şubat 2023 günü AFAD ın otobüsü ile 16 eğitimli üyesi ile bölgeye hareket etmiştir. On sekiz saatlik yolculuğun ardından Adıyaman iline vardılar. AFAD gönüllüsü UDSAK gönüllüleri AFAD koordinesinde Adıyaman Valilik binasının arkasında bulunan beş katlı apartmanın enkazında arama kurtarmaya başlamıştır. On altı AFAD gönüllüsü Dernek başkanı Aydın Mutlu'nun öncülüğünde Arama Kurtarmaya başlamıştır.

İlk iş enkazın altında kalan depremzedelerin yakınlarının verdiği bilgiler ile binanın planı çizilmiş ve beşinci kattan kurtarma işine başlanmıştır. Beşinci kat Çatı katından 1 çocuk ve 4 yetişkin (anne-baba) çocuk ve torunları ile beraber merdiven havalandırma boşluğunda birbirine sarılarak ölü olarak çıkartılmıştır.

4.kattan 2 kadın ve 1 erkek üç cansız beden çıkartıldı

3.kattan 1 çocuk annesi ile birlikte;

2.kattan 2 kardeş biri AFAD çalışanı playstation oynarken depreme yakalanmıştır,

1.kattan üç kardeşten biri 22 diğeri 12 yaşında kız kardeş ile beraber 19 yaşındaki erkek kardeşleri ile cansız bedenlerine ulaşılmıştır.

İki kız kardeşin birbirine sarılarak can verdiği odada yanlarında ‘’İKİZ ÖLÜM’’ kitabı bulunmuştur.

Binanın sahibine ait beşinci katta bir miktar altın ziynet bulunmuş ve enkaz başında hazır bulunan sahibine tutanak ile teslim edilmiştir.

Başkan Aydının Mutlu'nun verdiği bilgiye göre çıkan cansız bedenler yakınları tarafından isimlerinin tespiti ardından sağlık ekiplerine teslim edildikten sonra tekrar yeni arama kurtarma işine dönerek kurtarmaya devam edilmiştir. Birçok yardım severin enkaz başındaki Arama Kurtarma ekiplerinin kullanmaları için; kırma, kesme aletleri ile yeterli miktarda kazma, kürek tedarik edilmiştir.

On altı kişilik arama kurtarma ekibinden oluşan UDSAK AFAD gönüllüsü kendilerine teslim edilen beş katlı apartmanda ekip olarak sadece UDSAK Arama Kurtarma yapmış ve tüm cansız bedenleri yardımsız kendi imkanları ile çıkarmıştır.

UDSAK ekibine iki adet ekskavatör kurtarma süresince eşlik etmiştir. Alt katlara indikçe zaman zaman göçük riskine karşı iş makinelerinin desteklemesi ile enkaz altına girilmek sureti ile cansız bedenler enkazdan çıkarılabilmiştir.

Üç çocuğun Teyzesi Halime Kısayol üzüntüsünü sosyal medyadan paylaşırken kurtarma ekiplerine de teşekkür etmiştir.

UDSAK Arama Kurtarma Ekibi ilk gün çadırlarını kurup kendi kamp alanlarını oluşturdu. Sabah 08:00 da başlayıp gece 22:00 kadar kesintisiz çalışarak enkazdan kurtarma yapmıştır.

Yemek ihtiyaçlarını cadde boyu sıcak yemek veren yardımseverlerin yemeklerinden karşılamıştır.

Uzungöl Doğasporları ve Adrenalin Kulübü Başkanı Aydın Mutlu Sahil Habere şunları konuştu; ‘’1999 Gölcük depremi ardından Düzce depremi,Elazığ,Van ve İzmir depremleri gibi felaketleri yaşayan ülkemizde deprem farkındalığı anlamında bilinçlenme gelişmiş ve devletin kurumları yanında STK’lar da önemli bilinçlenme göstermiştir. Biz de bu alanda depremde veya doğal afetlerde ne yapabiliriz sorusunu kendimize sorduk ve Trabzon AFAD Müdürlüğü ile bir gönüllülük ilişkisi kurduk. AFAD bizim talebimizi karşılıksız bırakmadı ve üyelerimize Arama Kurtarma eğitimi vermiştir. Kulüp olarak AFAD Gönüllüsü olduk. 6 Şubat günü Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremin ardından ortaya çıkan Asrın Felaketini idrak ettiğimiz anda tereddütsüz karar aldık ve aynı gün 16 eğitimli AFAD Gönüllüsü Kulüp üyesi arkadaşlarımızla AFAD otobüsüne bindik ve Adıyaman iline hareket ettik 18 saatlik yolculuğumuz sonunda Adıyaman ili Valilik arkasındaki alana vardık. Orada bulunan enkazlar planlandı ve bize gösterilen beş katlı tamamen yıkılmış apartmanın Arama Kurtarma görevini aldık. Arkadaşlarımızla beraber görev dağılımını yaptık, depremzede yakınları ile enkaz başında binanın projesini çizdik bilgi aldık ve arama kurtarma işine başladık. Bize verilen iki adet ekskavatör ve yardımseverler tarafından bölgeye götürülen ekipmanlar ile enkazdan bir nefes kurtarma ümidi ile işe koyulduk. Ancak manzara hiç de umduğumuz gibi olmadı ve yedi günde on altı cansız bedeni enkaz altından çıkardık. Enkaz başında bekleyen depremzede yakınlarının verdikleri bilgi doğrultusunda kimlik tespiti yapıldıktan sonra cenazeleri yakınlarının eşliğinde sağlık ekiplerine teslim ettik ve bu iş on altı kez tekrarlanmıştır. Durum çok üzücü şu anda ancak bu kadar anlatabiliyorum, daha fazla konuşamayacağım’’ dedi.

Mutlu konuşmasını şu şekilde bitirdi; ‘’ Yaşadığımız sekiz günlük tüm süreçte başta Trabzon AFAD Müdürlüğü Yöneticilerine, bölgeye yardım götüren tüm yardımsever vatandaşlarımıza bizlere teşekkürlerini her fırsatta yapan enkazdan çıkardığımız deprem şehidi yakınlarına ve tüm süreçlerde en iyi gayreti gösteren on beş arkadaşıma teşekkür ederim’’ dedi.

Katılan Ekip Listesi;

Aydın Mutlu,Hüseyin Kanca,Şenol Tanrıkulu,Ilknur Korkmaz,Abdurrhman Altuntaş,Yasin Kurt,Emrah sancak,Yunus Emre DAYAN,Firdevs Yıldız,Gülşen ARSLAN,Edanur GÜNAYDIN,Harun ÇELENK,ismail ŞAHİN,Seyda GENÇ,Emre KERIMOĞLU,Abdurrahman BEŞLI

YORUMLAR

Yorum Yaz
M.A - 16.02.2023 15:52:28
Devletimizin ve milletimizin başı sağ olsun, emeklerinize sağlık: Allah razı olsun.
77 Beğenmedim
84 Beğendim

GÜNÜN UYARILARI

Tümü
  • Yayalara Mutlaka Öncelik Tanıyın : Karayolları trafik kanunumuzun 74. Maddesinde sürücülere önemli bir yükümlülük yükleniyor. Deniliyor ki sürücüler herhangi bir görevli ya da trafik işaretinin olmadığı yerlerdeki yaya geçitlerinde ve okul geçitlerinde durmak, geçiş hazırlığında olan yayanın geçmesine müsaade etmek zorundadırlar.
    1 Yil, 6 Ay önce
  • 1 Yil, 6 Ay önce
  • Covid-19 aşılarınızı ve hatırlatma aşılarınızı Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda mutlaka yaptırınız.
    1 Yil, 6 Ay önce
EURO
34.8255
DOLAR
32.4527
ARŞİV

°C
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Trabzonsporun Bu Yıl ki Durumunu Nasıl Buluyorsunuz?
Bu ankete toplam 5 kişi katıldı.